«Una Biblioteca Infantil fa 10 anys» Diari AVUI .Bústia (25 desembre 1985)

La Biblioteca Infantil de la Santa Creu (Barcelona) ha celebrat aquests primers dies de desembre el seu desé aniversari. Han estat 10 anys dedicats no tan sols a formar lectors, amb tot allò que la paraula formació implica, sinó també a ajudar  mestres, bibliotecaris i altra gent interesada a conèixer el vast camp de la literatura infantil.

És realment una sort poder treballar  en una biblioteca dedicada solament als infants. La majoria de les nostres biblioteques públiques tenen secció infantil, això vol dir que normalment disposen d’unes quantes taules i cadires baixetes i d’unes  prestageries amb llibres per als nens. Dificilment en aquestes es pot portar a terme  la tasca de fer bons lectors, en general, un sol bibliotecari ajudat les més sortoses vegades  per una auxiliar ( i en altres casos per una portera)  ha de tenir cura de tota la sala, intentant i a vegades, magicament, aconseguint que els petits no molestin als grans i que aquests no destorbin els petits.

Les biblioteques infantils especialitzades són, per desgràcia en el nostre país, molt escasses. A la ciutat de Barcelona n’hi ha quatre: Lola Anglada, Sant Just i Pastor, Josep Ma Folch i Torres i la de la Santa Creu, totes elles veteranes: ja han fet 10 anys! L’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Parets del Vallès i Reus són els altres llócs privilegiats. Veient aquest  panorama, hom es pregunta què passa, perquè no se’n fan més? Tan difícil és, a l’hora de planejar equipament per als nostres pobles, començar primer per les biblioteques públiques infantils?

A vegades els biliotecaris que treballem en aquest  camp ens trobem plens de dubtes: tan poc convenç la nostra tasca? És que potser la fem massa silenciosament? És que els lectors que ens arriben són pocs? I no ho dic pel gran nombre que en realitat hi passen sinó per la relació habitants/biblioteca. O és que els nostres lectors no han arribat encara a l’edat suficient per a poder decidir sobre aquestes qüestions?

Aquesta esperança és la que ens ajuda i esperona a continuar treballant de valent. Dia vindrà que els nostres lectors hagin crescut i llavors… ells sí sabran per  experiència própia, allò que és tenir a prop una biblioteca pública infantil.

Mentrestant felicitem-nos tots plegats, l’esdeveniment bé s’ho val. Sabem que una flor no fa estiu, però  fa goig saber que existeix, encara que la seva flaire no ens arribi a tots.

Mercè Escardó i Bas, bibliotecària (L’Ametlla del Vallès, Vallès Oriental)

Dedicat a Concepció Carreras i Fontseré, l’ànima d’aquesta biblioteca, de la que em reconec ara i sempre una llavoreta

Una biblioteca infantil fa 10 anys

Mercè Escardó i Bas  A: Diari AVUI. Cartes al director 25 de desembre de 1985

 

 

 

 

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 [email protected]
Free shipping
for orders over 50%