«A l’ABRIL CADA CONTE VAL PER MIL» [email protected] multicultural gratuita de Parets de Vallès. Núm. Sant Jordi 2006

Abril és tradicionalment el mes dels llibres  gràcies a Sant Jordi però aquesta cita tant celebrada, tradicionalment, i no ens n’oblidem també comercialment, ens du a preguntar-nos que passa els altres dies, potser és que no es llegeix ni es compren llibres la resta de l’any?

 

La lectura és cosa de cada dia i els llibres també però a ningú li va malament que

un dia a l’any se li doni la importància que té a través de tots els mitjans de comunicació i  pel carrer, a les escoles, llibreries i també a les biblioteques.

 

Durant aquest mes s’ajunten tantes celebracions  que fa uns quants anys, a la nostra biblioteca vam canviar la dita d’aquest mes d’abril – segur que sabeu de quina parlem- la que ens recorda com en aquesta època de l’any la pluja és tan  important que cada gota val per mil.

 

L’Abril  és per a nosaltres una oportunitat única de demostrar que cada gota conta i que els contes, llegits o escoltats, són la millor manera d’ajudar-nos a esdevenir homes i dones capaços de créixer amb harmonia amb nosaltres mateixos, amb els altres homes, tots els éssers vius de la terra i també amb ella mateixa i tot l’univers que ens envolta.

 

L’abril a casa nostra, vostra i de tots, arriba carregat d’activitats amb molts anys de solera.

 

Fent de coixí a tot el que esdevindrà dins i fora de les seves parets  exposem   tots els contes comuns d’arreu del món en les seves llengües originals, provinents de més de 65 països del fons triat del Premi Catalònia.

 

Estrenem el mes amb la tradicional Trobada de Contacontes que emmarca la celebració del Dia Internacional del Llibre Infantil que se celebra arreu del món el dia 1 d’abril,  coincidint amb el naixement d’Andersen.

 

El dia 10 celebrem l’aniversari de la biblioteca i enguany  en farem  23!!

 

Per Sant Jordi, que es trasllada al 21, anem a totes les escoles del poble escampant contes per a tota mida d’orelles des de  les més petites a les més grans. També ho fem a la biblioteca i venem llibres de segona ma per ajudar a les biblioteques del carrer.

 

Aquest any però aquest degoteig de contes s’ajunta a un altre propòsit:  el d’omplir de pau  tota l’aigua del món.

 

L’UNESCO ha declarat l’aigua  com a tema preferent  per els propers 10 anys.

I nosaltres com a biblioteca adherida a aquesta organització intentarem  respondre a la crida a la nostra manera, és a dir, amb llibres, amb contes.

 

L’aigua que bevem prové dels rius que s’omplen amb la pluja i la neu de les muntanyes i arriben al mar, on hi desemboquen altres rius d’altres països,  les aigües del cel  i   dels mars tenen permís per barrejar-se i anar d’aquí a allà , esdevenint, encara que no en siguem prou conscients, un nexe de Pau.

 

Ara us ho explico amb contes:

Començant per el riu més proper, el Tenes, trobem la llegenda de la dona d’aigua, la que viu al gorg de Riells del Fai i una mica més avall a l’Ebre trobarem L’ombra de l’Stucka d’en Pau Joan Hernández i El Camí de Sirga del Jesús Montcada.

Els nostres rius van a  parar al Mar Mediterrani on hi viu  La Filla del sol i de la Lluna  rondalla mallorquina recollida per Joan Amades.

I així llibre a llibre, conte a conte, gota a gota, recorrerem el món.

És tan fàcil com proposar-s’ho i tot llegint viure i compartir aquest element imprescindible per a la vida: l’aigua,  aquest nexe de Pau que fa de la nostra rodona terra : el Planeta Blau.

 

A L’ABRIL CADA CONTE VAL PER MIL

Mercè Escardó i Bas
f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 [email protected]
Free shipping
for orders over 50%