«25 anys amb ulls de Follet o de nen lector» SP@I. Gaseta Multicultural gratuita de Parets del Vallès. Núm. 14( primavera 2008)

Aquest mes d’abril, el dia 10, la biblioteca Infantil i Juvenil de Can Butjosa celebrarà els 25 anys del seu naixement.

 

Va néixer el mes dels llibres, el mes de celebrar que tots plegats els tenim a la vora que ens permeten, entre d’altres coses,  viure infinites vides com diu el nostre Follet.

 

No se pas com deu percebre aquest ésser màgic, educat però no domesticat, que viu tan a prop nostre, el  pas d’aquests 25 anys,   ell que en té més de 140!!!

 

A mi que els he viscut, llibre a llibre, nen  a nen se’m fa realment difícil  precisar quant de temps ha passat des del dia que la  nostra biblioteca va obrir les seves portes; ja sé que em direu, vaja   25 anys són 25 anys! però cada lectura intima viscuda amb algun dels més de 26.000 llibres del seu fons fa que els segons, minuts i hores de cada dia d’aquests 25 anys esdevinguin un temps infinit, ja que el temps que es mesura  diferent  quan llegim i ens fiquem dins el món imaginari que ens brinda generosament cada llibre.

 

Tot i així no podem evitar fer recompte, quan es compleixen anys tots tenim la costum de repassar i comptar tot el que hem viscut durant aquest període de temps, sembla  que en el nostre cas seria un bon moment per fer-ho, estem acostumats a fer estadístiques, però…

 

Podríem respondre només  amb números  si ens féssim  preguntes com aquestes?

 

Quants llibres tenim, quants d’ells han sortit en préstec i quins han estat els que han estat  amb més gust més llegits?

 

Quants usuaris han passat per la nostra biblioteca, quants d’ells tenen  carnet, quants se’l van fer abans d’aprendre a llegir i d’aquests quants continuen encara ara, que ja són joves i alguns adults, fent-lo servir?

 

Quants infants han viscut a visitar-la amb els seus mestres. Des de quantes ciutats o pobles  que no són el nostre?

 

Quants nens han rebut el Pla de Lectura que duem a les escoles del nostre poble i quants llibres s’han llegit entre tots?

 

Quants alumnes han passat pel nostre Espai de Formació?

 

Quants escriptors  e il.lustradors  han vingut a compartir la seva tasca i els seus llibres?

 

Quants usuaris ens  han acompanyat en cada una de les activitats que cíclicament realitzem: el Mes de la Pau, les Bibliovacances, el Mes de la Natura… i que em dieu de l’Hora del Conte? quants contes hem explicat a una mitja de 4 a 6 per setmana, cada mes, durant 25 anys?

 

Quants voluntaris han atès els programes dedicats als infants que sense el seu acompanyament no podrien arribar a aquesta lectura que ens ajuda a créixer com a persones, i és clar, a quants nens han atès?

 

Quantes vegades hem explicat com fem la nostra tasca a través d’articles, de conferències, de jornades…?

 

Tot plegat és un bany de xifres, algunes passen del mig milió, la veritat que em disculpo per no donar-vos-les, seria una feinada   escriure-les sense   fer-me un bon embolic amb elles i a demés les dades no ens dirien gran cosa, ja que no podríem escriure-les amb els   colors de les emocions  viscudes  en  aquests  encontres íntims i màgics entre els llibres i les persones.

 

Mai podrem saber quants de nosaltres hem estat diferents, hem crescut, hem pres decisions  o ens hem adonat de moltes coses  de nosaltres mateixos i del món que ens envolta gràcies a haver posat un dia un peu en aquest indret tant i tant especial que el 10 d’abril farà 25 anys, la nostra petita biblioteca que s’ha fet gran amb nosaltres.

 

I això és el que realment compta i queda en un aniversari com el nostre, celebre’m lo doncs amb tot el cor i deixem les matemàtiques per un altre dia, de totes maneres si hi ha algú que vulgui saber-ho ho tenim tot apunt perquè vingueu a fer el recompte… no us quedeu amb la curiositat sí és que la teniu ben desperta!!!

 

25 anys amb ulls de Follet o de nen lector.

Mercè Escardó i Bas

Sp@i núm.14  (primavera 2008)

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 [email protected]
Free shipping
for orders over 50%