«Les Bèsties Fabuloses». DOCUMENT del Col.legi Oficial de Bibliotecaris. Núm. 46(1990)

 

Els dies 7 i 8 del propassat mes d’abril, uns 80 nens catalans van compartir les seves «bèsties fabuloses» amb un nombre igual de nens francens i amb tots els habitants dels pobles que els van acollir.

 

Aquest intercanvi va començar a gestar-se l’any passat quan la Cap de Serveis de Biblioteques, Sra.Carme Camps, i els bibliotecaris Roser Muntaner, Concepció Guardia, Maribel del Molino, Pep Molist i Mercè Escardó es van traslladar a Montpellier per a conèixer les bases amb què es treballaria aquest projecte d’intercanvi i l’exposició que sobre el tema «Les betes fabuleuses qui font rever encore l’Europe» havia preparat la B.C.P. de l’Herault i el Conseil General d’Herault. S’havia de decidir la manera com treballar aquest tema conjunt amb els nens francens i catalans amb contes, dibuixos, guies de lectura, obres de teatre, etc.

 

Es va quedar en què cada biblioteca faria un treball de reserca sobre les bèsties fabuloses del seu indret per després posar en comú les activitats, de lectura i d’altres que es farien al seu entorn.

 

I bé, desprès de quasi un any de treballar cadascú a la seva biblioteca, els infants -amb edats compreses entre els 7 i 18 anys- que havien estat triats per haver participat directament en aquesta activitat, van sortir cap a Montpellier.

 

Després de dinar tots plegats, convidats pel Conseil General, varen tenir una trobada conjunta amb en Derib que celebrava així els seus 25 anys d’il.lustrador. Abans, però, cada biblioteca va presentar la seva bèstia: «El drac que tira sorra» de Premià, «la bèstia que fa llegir als lectors» de Parets, «el drac Bip» de l’Hospitalet i «leș bèsties del riu» de Balaguer. La trobada amb l’il.lustrador es va fer en una gran sala on hi havia, a més a més, una exposició retrospectiva del treball d’en Derib i un video de dibuixos. En el pati, s’estaven fent activitats d’animació infantil.

 

Un cop allà, les activitats que es van dur a terme van ser diferents a cada comunitat. Es van visitar pobles, biblioteques, es van conèixer les «bèsties fabuloses» dels infants francesos i les activitats que es van montar al seu entorn.

 

Per tots els pobles va ser un gran esdeveniment l’arribada del infants catalans, que va ultrapassar els ámbits de les biblioteques, degut potser al fet que les activitats de les biblioteques a França es porten endavant gràcies al voluntariat de molta gent de diferents edats i interessos.

 

Ara falta la segona part: els petits lectors francesos i els seus bibliotecaris vindran a conèixer la feina feta aqui. De moment, s’ha donat un «positiu primer pas» i s’ha demostrat que els intercanvis a nivell de biblioteca poden funcionar i són tan interessants com qualsevol altre activitat.

 

Mercè Escardó i Bas

Biblioteca Infantil Can Butjosa

Parets del Vallès

 Les bèsties fabuloses
Mercè Escardó i Bas

A: DOCUMENT del Col.legi Oficial de Bibliotecaris de Catalunya. núm.46, setembre-octubre 1990.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 [email protected]
Free shipping
for orders over 50%